Mak Abah Dan Atuk Main Depan Anak

kejap je dah besar panjang. Prof Dr Dato Amira pula berkata, tepuk dada Tanya selera. Insan yang saya sayangi ini diberi nama Aziz Bin Diman. "Barang siapa mendurhakai ALLAH dan RASULnya dan melampaui batas-batas(larangannya)nescaya ALLAH memasukkan dia ke dalam neraka,serta kekal didalamnya dan untuknya siksa yang menghinakan" (surah An-Nissa ayat 14) Tiada kekayaan melebihi 'aqal, tiada kemiskinan melebihi jahil, tiada pusaka melebihi adab, tiada pembantu melebihi mesyuwarah". Dengan anak-anakku juga tidak terlepas kasih sayang itu. Mak banyak kali marah abah, takut akak kena culik. Cuma air mata je menitik2. dah ada anak ni, keperluan anak menjadi keutamaan. Kakak-kakak aku pula masing-masing dah hidup sendiri di perantauan sebab kedua-duanya jurutera dan baliknya sekali sekala. Ingat lagi waktu kecil dulu, abah tuliskan sifir pada kertas kecil suruh saya hafal, dan saya pandai sifir pon dengan kertas yang abah tulis. Lepas biasakan diri bawa kereta pergi-balik kerja setiap hari sedikit sebanyak memberi keyakinan pada aku untuk pandu kereta balik ke kampung ikut lebuhraya. Harap raya tahun depan dapat sambut dengan ahli keluarga baharu lagi supaya bertambah meriah keluarga kecil kami. dan tengah pilih daging mana nak kene bakar dulu. ari nih makan sarapan kat kedai makan simpang masuk ke Felda Lok Heng masa kami tiba tak ramai lagik yang ada. Mak Abah Dan Atuk Main Depan Anak. Yang menariknya ialah setiapkali menziarah kubur ni, arwah akan bawa kami bertiga dengan basikalnya. Abang dan kakak saya semuanya berjaya dalam hidup mereka tetapi bila sampai turn saya, saya seolah-olah memalukan ibubapa saya. Membawa anak-anak ke perpustakaan adalah kegemaran anak-anak juga sebab di situlah mereka perlu tahu tempat itu adalah tempat menimba ilmu juga. kita rasa sedih plak tinggalkan mak abah kita. Ila ni budak lagi,mana pandaai hal2 rumahtangga”. :) Dulu sebelum bercinta dengan abah. Dah lah Tok Dah ni pergi cakap macam tu depan Mak Long aku, of cos la terasa hati Pak Long dan Mak Long aku. Abah dulu wonder juga, kenapa mak cakap macam itu, tapi bila abah dah makin besar, makin dewasa, dah jumpa banyak jenis orang dan kawan, abah akhirnya faham apa maksud pesanan mak. Bukan aku tak nampak. andai muatan kita adalah iman, dan layarnya takwa, nescaya kita akan selamat dari tersesat dilautan hidup ini. sebab belum masa untuk cuti2 lagi. Aku dan mak tak keluar, sebab cuma ada setengah jam je lagi majlis tu nak bersurai. Tapi tak baik2. Mak ayah dan adik saya datang ke KL tau. Bersama Mak Abah Dan Anak-Anak Ku. Abah saya tu masalah sikit, malas saya nak cerita nanti lama-lama awak dalam family saya, awak tahu la. Abang sulong mak adalah Cikgu Dahni, meinggaldunia sekitar tahun 1960an, guru pasokan sekolah Ugama Muar. Anak Kak Lat pulak namanya Nur Najwa Ardini (Wawa) dan Hariz Aiman (E-man) wawa. angah bosan ney. Kali pertama pada 27/11 (Sabtu) dan kali kedua aku pergi pada 04/12 (Sabtu juga). semalam atau malam tadi mak dan abah ecah serta ecah menghadirkan diri ke mesyuarat KRT tmn desa katong dan tmn desa putra. bila dah ego,mula lah macam-macam perangai. Hajjah Sabrah pandang anak teruna seorang ini. Bismilahirrahmanirrahim. "Bila kita bersama atau bila-bila saja kita bersetubuh…mak jangan sebut nama atau pasal abah. Sungguh mengecewakan kan =P. Abah teringin untuk kongsikan sesuatu hari ini mengenai tajuk sejadah buruk. mana tuala bangg. kesian abah dah lama sgt keja teruk. tapi cam berbelah bg samada nak pergi ke x kecoz abah aku takmo pergi so berat lah sikit hati mak aku nak pergi walaupun dah diberi keizinanlast2 decided punya decided samada nak g ke x. makanan yg kafe masak pun x sesesap mak kita. Jangan harap nak dapat atau minta apa-apa. anak didik emak abah first thing fisrt ,bebeh! do not discount ur work, do not discount ur solat time time, do not left behind ur family, for the less important thing. Nasib mak memang baikakhirnya pak long taib setuju menikahkan mak dengan abah di negeri sembilan di rumah salah se orang saudara abah dan sejak itu putuslah hubungan di antara mak dan mak sukiranya mak nekadmungkin ada lagi cerita di sebaliknyacuma mak tak mahu cerita sangat tentang hal ni entahlah akak pun tak boleh. Bagaimana mahu ku terangkan pada dia bahawa abah dan mak kami telah pergi selamanya. tak de la sunyi sangat. Ohohomemang kenangan masa tu. Arwah abah gua sewaktu sessi memperkenalkan gua tu, dah tak intro nama gua lagi, terus aje kasitau yang anak dia sudah balik dari Jordan. Abah masa tu, pergi kebun" Imah mendengar dengan penuh minat. Bufday abah dah nak dekat. Kami atas pelamin tak lama pun,dia dah panggil ajak makan,,kesian kat sedara mara suami tak dapat bergambar dengan kami. Di jaga smpai dewasa, diberikan didikan agama yg secukupnya pd mak aku. Petang itu, aku terdengar abah menyatakan pada mak, dia akan pergi berurut di kampongnya dan munkin ke sana selama 4 hari. Atuk berdiri agak lama di situ kerana di sangkakan Aza perasaan akan kehadirannya. Makan mak, abah yang suapkan. Lepas tuh balik semula ke shah alam sebelum class party. Mak Abah Dan Atuk Main Depan Anak. 30 pagi dah keluar dah aku :) senang je mak kata. siap la, raya tahun depan, Ama nak pakai baju cantik2. Abah kata tak mahu dah bela. Tetapi, pandangan mengharap dari Puan Salmi benar-benar mencairkan hatinya. Mak x bagi dlm sunyi malam mak menjerkahi sy " Mak x mengaku kamu anak kalau bercerai , jangan balik cari Mak. Haha insan tu ialah mak abah Shakira. Berderau darah atuk bila terpandang cucunya sedang terkangkang menampakkan peha yang putih gebu tanpa ada cacat celanya. dia kan da. Maaflah Abah, Abang tengah belajar. Ya Allah sayangnya abah pada saya. Bila mak selamat bersalin orang tu datang menuntut hak. citer dia camni,umur aku 16 tahun masa tu,aku dok ngan nenek ngan atuk aku sebab parent aku cerai. semua citer pasal kisah sayu adik badik abah ni pun mak yang citer. Makan2 Sempena Besday Abah. Satu hari tu mak abah aku kena balik kampung sebab arwah atuk aku sakit. 00 = ramai kenalan abah mak datang. Alhamdulillah,Aisyah amat suka melihat buku-buku di sana. Untungnya kami adik beradik mendapat pendidikan awal di rumah sebelum menjejak kaki ke sekolah. Saya tahu perasaan ini salah di sisi agama, sebab itu saya menjauhinya bagi menghimpun kekuatan untuk menghadapi masa depan tanpa ada hubungan terkutuk dengan ayah. Dah habis class party babah aku ada hal kat penang and takdeklah aku pi mana-mana. Kalau sabelum abah dan mak sakit, mereka akan duduk bersama-sama menikmati hidangan, sejak sakurang-kurangnya 4 tahun lalu, kami duduk beramai-ramai berbuka puasa tetapi mak dan abah akan disuap sabelum daripada itu. Aku ada 5 beradik, 4 org abang dan aku satu-satunya adik perempuan. Kali ni aku ajak Emak Kandung aku Mak Jah tu masuk ke dalam bilik tidur Abah dan Emak Kandung aku Mak Jah tu. Mak, Abah, adik beradik Mila, anak kakak Mila, sepupu Mila lebih 10 oranglah rasanya. Aku buka perlahan pintu bilik atuk. masih tak dpat terima hakikat. Buat appointment call depan anak, biar anak dengar mak abah dia nak cek gigi _jangan sebut pun pasal nak cek gigi anak-anak, just bagitau, “mama nak pegi klinik gigi, nak cek gigi dah lama mama tak cek”. Ajak mak abah sekali sebab dorang pun belum berkesempatan naik boat tu lagi. Follow Saya Di Google Plus. Kepada anak menantu omak yang pompuan, bagaimana rumah tanggo korang? Sihat jugo ko? Omak tanya nie bukan pasal apa, makin lama berumah tangga, makin longgar hubungan suami isteri. Atuk menguntum senyum bila terpandang aku. Bila Abang aku dah dewasa, dia dengan geng-geng dia satu kampung akan kumpul duit dan masak ketupat sendiri. Membawa anak-anak ke perpustakaan adalah kegemaran anak-anak juga sebab di situlah mereka perlu tahu tempat itu adalah tempat menimba ilmu juga. Abah, terlalu banyak kenangan pahit dan manis. Atuk aku pun kalau nak makan roti canai dia roger mak suruh buat, since nenek aku da tak larat. Abah ngan mak sayang akak. mak,,tolong la. Yang menariknya ialah setiapkali menziarah kubur ni, arwah akan bawa kami bertiga dengan basikalnya. Nak saja aku sound dia ni depan-depan tapi memandangkan ada mak long, aku membatalkan niat ku sahaja. Mommy dan babah actually dah salah dress up, almaklum laa budget nak masuk tempat yang berhawa dingin tapi hawa panas yang kami dapat. tambah pula dengan baju 2 lapis mommy, baju yg x serap peluh babah shasha n shasha sendiri. ada sesetengahnya saja yg berkelakuan mcm ni. sayu pun ada bila tgk muka dia masa cakap aku nak balik U semula Sebelum balik sempat salam & minta restu mak abah nak amik exam final x lama lagi. Sebak bila cerita pasal abah la. piu piu piu eh tipu bunyi msg sy bkn mcm tu. Ini bukan cara orang Islam menyambut raya. Sebelum Atuk balik, cucu-cucu semua nak main sepuasnya dengan Atuk. Kami balik melawat abah di hospital pada hari Sabtu. , kalau kamu cerai juga Mak xkan bagi Abah kamu nikahkan kamu dgn lelaki lain. Tak macam biasa Selalunya aku terus ambil towel nak gi mandi, pas tu baru makan. Abah lahir tanpa ayah di sisi dan kini, Selasa 10 Muharram 1433 bersamaan 6 Disember 2011 abah pergi untuk selama-lamanya tanpa ditemani anak-anak di sisi. Kakak saya feveret mak. dah keja lagi nak minta duit kat mak bapak kan??. gigil-gigil lah kau pegang pensil depan abah. Hari itu atuk balik awal kerana kepenatan bekerja di bawah cuaca panas. Aku memang orang Ipoh termasuk parents aku memang orang asal Ipoh. 2 years ago The Sailor Of Knowledge. Nasib mak memang baikakhirnya pak long taib setuju menikahkan mak dengan abah di negeri sembilan di rumah salah se orang saudara abah dan sejak itu putuslah hubungan di antara mak dan mak sukiranya mak nekadmungkin ada lagi cerita di sebaliknyacuma mak tak mahu cerita sangat tentang hal ni entahlah akak pun tak boleh. Abah nak singgah ke tak agaknya kat rumah kampung ni jumpa mak dan ayah sekejap. Sejak kecil, Abah sangat menjaga makan kami adik beradik. Ini berlanjutan sehingga Tok Bador pula meninggal pada awal tahun 1970, bilamana lepas tu kubur Atuk juga di ziarahi. Bila diorang susah abahlah orang yang akan bersusah payah menolong. Kepalaku masuk terlebih dahulu. Anak anak menjauhi segala dosa besar SYirik, ZIna dan segalanya Semoga anak2 mendapat suami para solihin dan solehah dan mendidik anak2 mereka dalam bidang agama Semoga anak2, cucu,cicit seluruh keturan menjadi orang yang baik berilmu beriman untuk dunia dan akhirat. Tapi makan satu dua keping da kenyang gila. Sehinggalah masuk ke sekolah menengah, hati dan perasaan dah okay sikit, mungkin sudah terbiasa. jual sosej, nugget, wantan, sandwich, dadih, pelbagai jenis air dan ice blended :D. ( sorry kakak dan adikku. Yg tak dpt dipertikaian kan lagi, mak dan makcik aku ni adalah adik beradik yg mana spt aku bgtaw td, mak aku adalah akak makcik aku, dan makcik aku ni secara langsung adalah adik mak aku. Nampak mata dan gigi saja. mak ada juga jaga lagi 2 orang anak jiran…. Abah nak akak buat betul-betul. Serius jeles tengok anak dara n mak dara pakai kebaya n kurung moden sebab Ama hanya mampu pakai dress kembang semangkuk. bila mana makcik aku ni adik mak aku , jelas menunjukkan yg mak aku adalah akak kepada makcik aku. Kami sampai lewat sebenarnya Mak aku suruh kunci semua pintu kereta. Ke mana saja atuk pergi, dia akan ikut. Ada sahaja yang tidak kena di mata mereka. sebab belum masa untuk cuti2 lagi. adik abah yang bongsu pulak dijaga oleh adik perempuan kepada Mak Tua. On this day, most major retailers open extremely early, often at 4 a. Tapi sebab tak berapa sesuai. Tahun 1993 Sunway Lagoon baru je bukak. Mak pulang ke rumah mandi dan berehat selepas penat jaga abah. Kalau terpaksa OT dan balik lambat, tak payah nak pikir sape nak jemput anak dari taska dan nak kena bayar caj tambahan. apa lagi Imah dah sedia tu" "Abah pun dah sedia ni" Jawab Pak Dir mula merangkak ke atas tubuh menantunya. Dalam keadaan ini, saya ucap tahniah kepada Yong (kakak saya) dan Apat (adik saya), kerana mereka berdua sangat kuat, sehingga seboleh-bolehnya mereka tak tumpahkan air mata di depan abah yang sakit. Bila kita kahwin dengan anak lelakinya, ada sesetengah ibu mertua menjadikan keegoan dia dengan kita - di sebabkan anak lelaki dia yg sudi kahwin dgn kita,ambik kita jadi isteri dan tanggung hidup kita. Tak ada apa yang serius. Permintaan atuk tak sentiasa saya penuhi. Ada satu ruang kosong kat tepi jalan, sebelah dengan kawasan kubur. Mama nak share sikit cerita2 lama tu agar ia segar dalam ingatan Mama dan keluarga Mama. jual sosej, nugget, wantan, sandwich, dadih, pelbagai jenis air dan ice blended :D. tibetibe adik aku ketuk pintu bilik aku. Sampai kawan baik aku datang nak jumpa aku pun tak cam aku. Mula tak dapat tahan sebak di dada. "Kami datang ni nak menuntut hak". tadi masa aku tengah termenung pikir masa depan (kononnya) tetiba aku teringat masa zaman aku kecik kecik dulu. Setahun lebih Abah tinggalkan blog ini tanpa sebarang cerita dan kisah buat anak Abah yang tersayang. Longgokkan banyak-banyak dalam pinggan. Namaku Raha. Untuk tampung perbelanjaan keluarga dan belanja sekolah kami, Mak buat nasik lemak ngan kuih tepung bungkus. Bila abah aku ada aku tak berani sebab pernah kena marah dengan dia. Mak dan abah tak mengharap duit dari kau Qisya. Kami balik melawat abah di hospital pada hari Sabtu. siap la, raya tahun depan, Ama nak pakai baju cantik2. Usia sebaya dengan mak. sebab selalu aku ney cakap macam hangat tahik ayam ja. Anak-anak atuk semua tinggal jauh-jauh. memang kitorang plan nak suruh adik dan anak sedara ganti untuk jaga abah kat hospital mulai sabtu sebab mak dah demam penat la tu, tak biasa duk dalam air-con doploh pat jam sebelum operation abah kata nak mak yang jaga. Dan inilah dirinya… kampung girl, yang menjadi kebanggaan emak dan abah. Dah habis class party babah aku ada hal kat penang and takdeklah aku pi mana-mana. Zatil Akhma tdak bersetuju dengan pendapat sahida Mat Husin, beliau mengatakan berkahwin awal baik untuk masa depan anak-anak kerana dapat melahirkan anak2 yg brilliant. Yes, aku very anak mak. tak seperti biasanya. Dlm bahasa Arab bermaksud rehat. Anak-anak atuk semua tinggal jauh-jauh. Zatil Akhma tdak bersetuju dengan pendapat sahida Mat Husin, beliau mengatakan berkahwin awal baik untuk masa depan anak-anak kerana dapat melahirkan anak2 yg brilliant. Berderau darah atuk bila terpandang cucunya sedang terkangkang menampakkan peha yang putih gebu tanpa ada cacat celanya. Sekarang bukan nak cerita pasal mak aku. Sekolah mak aku dekat jer ngan kampung tapi sekolah ayah mengajar jauh cikit. Mak dan abah memang tak suka. Angah pula dah pergi Singapura dulu. Duk umah boring aje. Daripada jelingan dan lirikan matanya pun aku boleh. Hubungan seks aku dan Mak Mertua Tiriku dah berjalan hampir sebelas bulan dan kami masih meneruskan kegiatan kami hingga ke hari ni, Mak Mertua Tiriku kata selama-lamanya pun tak apa, peluang hari hari terbuka kerana isteri ku kerja shift pagi dan petang. Bila abah berkahwin abah terus menetap di rumah pusaka keluarganya dan sekarang rumah tu abang aku akan mewarisinya kerana abang aku adalah satu-satunya anak lelaki abah. Akak nak peksa tahun ni. Butang baju pon boleh. Mak pula walaupun sibuk menjaga kami, tapi mak tetap tak lupa. Dan aku pun terus mendapatkan atuk. Ish, aku tak faham betul, cakap ikut sedap bahasa dia je. Selalunya Maklong yang pergi pasar, tapi hari ini alhamdulillah dia sudah kuat dan berasa confident untuk kepasar sendiri. buat je apa yabg abah suruh. Sekolah mak aku dekat jer ngan kampung tapi sekolah ayah mengajar jauh cikit. Sebelum ni kami pernah ke Melaka tapi tak sempat nak naik boat sebab ramainya orang beratur. Najman pun sama juga. Tak pandai ajaq anak. ” Lepas tu, abah gua blah. Rumah yang seusia denganku ini sebenarnya peninggalan arwah datukku, dan sebagai anak tunggal, abah mewarisi segala-galanya dari arwah atuk termasuklah rumah pusaka ini. Ini tips yang saya praktikkan untuk mendidik anak lelaki dan juga anak perempuan saya agar ‘ringan tangan’ membantu ibu bapa. Semalam kami beramai2 ke Hospital Sg. Dia ingat aku kakak aku. Mak mana yang tak sedih tengok anak dia sedih. “Selepas hari tu, mama Aina dah jadi bodyguard atuk. Ini telah menjadi kebiasaan berada dirumah bersama atuk setiap hujung minggu. “Abang Naz dan Kak Zehra kau dah cukup beri mak dan abah kau duit Qisya. Anak-anak along namanya Nur Athilah (Tilah), Muhammad Akmal (Amal), Muhammad Ariff (Ayip) dan Muhammad Azim (Ajim). Mak mendidik ayu dan adik2 alhamdulillah berjaya seperti sekarang. Berjaya dan bahagia berkali-kali walaupun diuji. Mak Abah Dan Atuk Main Depan Anak. memandangkan isnin cuti so bolehla Ahad tu berjalan Isnin boleh rehat2. maksud luar itu ialah luar dari kawasan tempat tinggal aku hehe. Tiba-tiba abahgirls telah tertekan " Publish Post " pada jam 1:25 AM 5 org tlh mmbaca & terasa gatal tgn lalu mengomen Saturday, May 22, 2010. Saya doakan kedua orang tua saya dan anda panjang umurnya. "Kami semua menyorok dekat sebuah kereta warna hitam di luar pagar. Iya,suami along bukan orang kaya. tapi ntah jumpa ke tak. I believe keadaan abah akan lagi teruk dari skrg masa jalani. Memang meriah gila majlis ni. Mak dan abah tidak kisah, kami silih berganti dukung Abang. Sesekali ada juga aku ke Banting untuk shopping dan tengok wayang walaupun aku lebih banyak ke Klang. Mak berdiri di depan pintu. Merengus sebab apa tak nampak pulak, so abam panjat toilet bowl tu untuk tengok orang sebelah tengah buat apa. Aku teringat (kan arwah abah dan berfikir) kenapa aku tak hadir di sisi arwah abah di hujung hayatnya. MENJADI kewajipan setiap anak untuk sentiasa patuh kepada kedua ibu bapa, malah apa gunanya hidup jika tidak mendapat keredaan insan yang melahirkan dan membesarkan kita. Dan kemudian abam dengar suara orang merengus kesedapan. dan selepas itu setiap malam aku memang nampak abah dan mak buat lagi. ” Kenapa atuk buat aku macam ni? “Sebelum tu atuk nak tanya, cucu atuk ni dah ada yang punya?” Tiba-tiba terlintas soalan atuk sedikit masa dulu. Ini bukan cara orang Islam menyambut raya. tapi menangis pun aku tak nangis depan mak mertua. Ish, aku tak faham betul, cakap ikut sedap bahasa dia je. Tapi nak tak aku kena pergi juga sebab mak dan babah aku yang nak aku sangat pergi jumpa dan kenal anak kawan dorang. Dah hampir sebulan Abah (Mertua) pergi. Pernah korang tengok drama yang mana mak bapak dia orang kaya pastu sediakan bilik untuk anak dia. Pagi tu hujan pulak. Sudahnya apa pun tak dapat, sepanjang duk kampung mummy demam, so baring je. Disebabkan desakan kuat (lebih kepada terpengaruh sebenarnya) oleh 'iklan' kengkawan, makanya aku ambik kesempatan cuti sekolah ni, nak buat spek baru untuk anak aku, Kimi. biarlah datang beribbu orang sekalipun. Dah memang anak2 ada kat rumah dengan atuk nenek dan makcik pakcik diaorang. Tetapi, pandangan mengharap dari Puan Salmi benar-benar mencairkan hatinya. Mesti Atuk pelik sebab tak sampai-sampai lagi kita ni. duit habis ke nnt, sempat ke nak tunggu gaji pulak. Untungnya kami adik beradik mendapat pendidikan awal di rumah sebelum menjejak kaki ke sekolah. Maksud saya lama dah saya tak mencuba resepi-resepi baru. Dah memang anak2 ada kat rumah dengan atuk nenek dan makcik pakcik diaorang. Ahad lepas kami ke Melaka. Sedih lihat situasi pada hari ini, kadang-kadang pergi ke mall dengan isteri tertengok gelagat mak ayah yang lain, marah anak depan orang ramai, cubit, lempang depan orang dan depan anak-anak yang lain. Sabtu tu memang sibuk jugalah pergi 3 kenduri kawan-kawan mak. Dari mengemas rumah, basuh baju, lipat baju, hatta memasak pun Abah cukup hebat!. Emak ku ada hubungan sulit dan hamil 2 bulan sebelum tergesa gesa mengawini abang Yusoff. Mak tak mahu orang lain. Kalau saya tertidur depan tv, abahlah yang tolong angkatkan letak atas tilam. Mak Abah Dan Atuk Main Depan Anak. ari nih makan sarapan kat kedai makan simpang masuk ke Felda Lok Heng masa kami tiba tak ramai lagik yang ada. Isteri aku, mak aku. Seperti yang saya katakan semalam, saya tak terkejut apabila abah memberitahu adik-adik yang dia dan arwah mak dahulu hanya berkesempatan berkenalan selama sebulan kemudian mereka mendirikan rumahtangga. Tapi mak kau. Tahun depan 24 tahun. Mereka jugalah yang mengalakkan saya untuk mengambil hasil dusun untuk di bawa pulang ke rumah. Mak has to learn to let go, and I have to learn to make she feels okey of letting go. Lagipun ini perjanjian arwah atuk kamu dengan mereka. itu dulu mak. Tapi akak tau, walaupun abah sibuk main bola, mata abah tetap perhatikan akak. Mak Abah Dan Atuk Main Depan Anak. Alhamdulillah dengan izin Allah mak menginjak ke usia 63 tahun. Aku tanya kat babah sama ada aku kenal tak anak kawan babah tu. “Kita hak tua ni, nak sangat tengok muka anak-anak depan mata. Angah pula dah pergi Singapura dulu. Aku pun masa tu mana tahu apa-apa lagi, aku pun iyekan ajelah. pandai pandai bab masak-masak ni. Bapak suka main dengan anak. Aku keluar rumah dengan berbekalkan air bunga kacip fatimah dan Ameera aku tinggalkan dengan mak dan abah. tapi bila kita berdua sahaja, Napi panggil emak…Mah saja. Kalau OFF pun masa Mak Mertua Tiriku angkat bendera Jepun saja. Mak Tua ni adelah adik kepada mak abah. Semalam tiba-tiba je dpt call dr abah. dan aku tak kan cakap pelat dgn anak aku. Sering kita mendengar dalam kehidupan seharian, seorang ibu sering memarahi anak mereka di atas kenakalan atau kesalahan yang dilakukan. Mak Abah Dan Atuk Main Depan Anak. Mak berdiri di depan pintu. Selamat hari lahir untuk abah, kami doakan abah sentiasa sihat selalu, diberi kesihatan yang baik, dilimpahi rezeki dan dirahmati ALLAHAmeen Danial and Sasa sayang sangat kat atuk!!!. Mak long aku cakap baik-baik dengan dia tapi dia buat macam aku dan mak long ni halimunan pulak. Mak, abah dengan 2 orang abang aku balik kampung, tapi disebabkan aku masih terikat dgn kesibukan persiapan UPSR, 2 lagi abang aku tak ikut sebab rasa tanggungjawab nak jaga aku. jangan kerja lagi. Aku singgah rumah anak tiri mak aku. Saya doakan kedua orang tua saya dan anda panjang umurnya. abah cakap dia nak pergi Istanbul. Kalau hero besar, dah orang lain ye |huuuu| Tak tipu, baru nak masuk tiga hari dia duduk asrama, rumah sunyi. Anak-anak pun mama tak sempat nak bawak berjalan lagi. Abah setuju dan abah tambahkan Nurul dekat depan nama nia, jadi Nurul Hawa. Bahagian hadapan dan tengah rumah telah ditambah binaannya oleh ayah selepas aku lahir, hanya tinggal bahagian dapur yang masih kekal warisan rumah pusaka arwah atuk. B pulak tak ada masalah sebab most of his time, dia bekerja (12 hours shift) dan cuma balik rumah untuk tidur dan berehat. tapi umrah ini 15 hari. Tak pasti pula masa tu mak abah dapat main game apa, dalam mimpi tak ada mention (Haish banyak betul kelemahan jalan cerita ni ya). Aiman dan Akmal pun dah minta cuti dengan cikgu masing-masing. Ada satu ruang kosong kat tepi jalan, sebelah dengan kawasan kubur. aku cakap kat mak "mak kami nk kemas bilik la. Tuala di pegangnya ke dada sahaja. well aku simpan utk adik afy yg gurl. terduduk melihat gambar hadapan berita tersebut. Tiap kali abah nak pergi main bola dengan kawan-kawan abah waktu petang, abah akan usung akak dalam kereta sorong dan tinggalkan tepi padang sementara abah main bola. Kami terus gerak ambil kereta dekat Proton Seri Manjung kira-kira pukul 8. nama ni arwah atuk yg bagi. Kakak anak sulung. aisyah bukan apa sibuk sgt dengan aktiviti aisyah hari minggu selalunya abah ngan mak bawa aisyah ngan adik aula jalan-jalan dkt tf main taman dekat marry brown. Selepas kahwin, sehingga sekarang, mak dan abah kerap gaduh (dulu masa kami kecil, lagi kerap bergaduh, dan pernah abah cabutkan batang buaian besi (mak jaga anak orang masa tu) dan nak tujah pada mak, tapi sebab kitaorang menangis dan pegang bdn mak, abah tak jadi teruskan. xpew lah habiskan masa kat rumah cuti ney. Nama saya Nur Zulaikha Arifa binti Rokhairi. Mak berdiri di depan pintu. Ish lawak betul la bila dipikir - pikirkan semula. Nanti kalau anak cucu datang Abah dan Mak boleh intai je dari tingkap bilik. Tetapi abah setia menjaga mak dari tak teruk sampailah dah tak boleh buat apa-apa. Saya mama kepada 6 orang cahaya mataalhamdulillah dah besar2paling besar 16, 14, 11, 9, 7 dan 3 tahunalmaklum 6 orang macam-macam kerenah kantambahan pula dah masuk peringkat remajasaya dan suami telah cuba sedaya upaya untuk memahami kehendak anak2tetapi kami praktikkan takkan 100% luluskan permintaan anak2melainkan kena tapis dulu. Elok ajak anak, mak abah, uncle aunty ikut trip ni, tag cecepat,. sbbnye wan risau kalau jadi apape kat mak kalo tinggal sensorang kat umah mase abah g koje. Mak kaki melenting. sebab belum masa untuk cuti2 lagi. Untuk menyara ayu dan adik2. Jadi sebelum datang sibuk, sebelum datang malasnya, meh nak kongsikan antara nasihat yang mak saya bagi kepada saya masa datang melawat tadi. Nak study la konon. Kalau dekat memang aku dah hantar abah balik. Shidah biar abah yang jaga sebab abah dapat hak untuk jaga dia. Dari debab dan tembab dulu nyer, dah jadik tinggi dan kurus. akhir nya da kat kul 10 baru le diputuskan tuk pergi. Tahun depan in shaa Allah Muni akan balik kampung dalam bandar sbbnya abah dan mak akan duk Kuantan (Jd orang Kuantan la plok, en. Dlm bahasa Arab bermaksud rehat. Saya sayang abah saya, sebab walaupun dia tak mampu sara hidup kitorang tapi dia baik dan penyayang dengan anak-anak dan isteri. Lagipun ini perjanjian arwah atuk kamu dengan mereka. Mak jangan putus asa ajar Izz tau! InsyaAllah tak lama lagi mesti Izz pandai sebut. ni" sambil tunjuk2 gambar. setiap hari kita belajar. Kehidupan mereka tidak seperti aku dan adik beradik yg lain dijaga dgn penuh kasih syg (aku anak bongsu dari 5 beradik). Jadi aku dan atuk sajalah dirumah. tag:blogger. Along dan Angah dah hampir sama tinggi. Abah aku cuma bawa pergi klinik je. Mungkin terlalu lama menyimpannya semenjak mak mertuaku meninggal. Majlis ini turut disertai oleh Mak Long dengan anak-anaknya termasuk Along dan keluarga, Angah dan keluarga, Kak Lang Alin dan keluarga, Abang Iza (belum berkeluarga), Hishamudin, Hafizudin dan Izudin. Bini tua dia dah kontrol dia. Bila dapat gaji,ayah bagi duit kat mak untuk cukupkan belanja, ayah tak kisah. Tapi kat gcrmorib tu seronok la pulak. mana tuala bangg. Kalau abah cakap ok, baru saya. Jaga empat orang budak nie. Ini telah menjadi kebiasaan berada dirumah bersama atuk setiap hujung minggu. Cuma arwah atuk dan nenek aku belah abah asal keturunan Bugis dan belah mak memang datuk nenek aku asal Cina dan Jawa. Kalau dengan anak, garang. abah basngun dan tarik badan mak. B pulak tak ada masalah sebab most of his time, dia bekerja (12 hours shift) dan cuma balik rumah untuk tidur dan berehat. Biar tangan abah dan mak yang menjiruskanair buat kali terakhir pada tubuh kecil abang. Atan tentu suka…. Saya kerja kat kebun tebu kawan dia, saya kerja angkat batu merah buat jalan kat kebun cina.
<